Project Joppe beton cire vloer en leemstuc wanden 7

Muren en plafonds met ecologische leemverf

Verven met water, klei en zand dat is ecologische leemverf! De vraag naar natuurlijke verven en de wens van men om minder schadelijke stoffen te gebruiken is met de jaren enorm toegenomen. Verantwoord omgaan met mens, dier en natuur staat hoog in het vaandel. Verf op basis van natuurlijk grondstoffen, in dit geval leem, dragen bij aan een gezonder leefklimaat in uw huis, kantoor, atelier of hobbyruimte.

Wat is ecologische leemverf nu precies?

Leem heeft een fijne structuur en bestaat uit voornamelijk silt maar ook uit zand en klei. Het wordt gewonnen uit leemgroeven in heel Europa. Leem wordt veel gebruikt als bouwmateriaal voor muren en gevels, dit zie je voornamelijk in continenten als Afrika. De bevolking daar gebruikt het als pleisterlaag op takken en als leemstenen. Daar is een hele goede reden voor: Leem is erg duurzaam omdat de bestanddelen waar leem uit bestaat continu worden gevormd.

Ecologische Leemverf bestaat puur uit natuurlijke grondstoffen en bevat geen chemische toevoegingen. Het optimaliseert zowel de vocht-accumulatie als de warmte-accumulatie, ook zorgt het voor een prettiger akoestiek. In tegenstelling tot de ‘reguliere’ verven stinkt leemverf niet, het ruikt zelfs aarde- achtig. U hoeft u ook geen zorgen te maken over het deponeren van de verf, het is afbreekbaar dus strooi het in uw tuin of deponeer het in de juiste kliko!

Waarom leem?

Er zijn drie componenten die normale verf schadelijk maken voor mens en milieu; titaniumoxide (winning heeft nadelige gevolgen voor het milieu), aardolie (is een fossiele grondstof) en pigmenten (mogelijk toxisch). De vroegere verf was veelal op terpentine basis, een oplosmiddel die broeikasversterkend werkt. Inmiddels is de regelgeving aangescherpt en ligt het veelvuldig gebruik van terpentine in verf aan banden. Een kleine voetnoot is wel dat enkel de witte leemverven titaanoxide bevatten.

Leem zelf bestaat uit voor de helft zuurstof en voor een groot deel uit het mineraal silicium. Dit mineraal zorgt ervoor dat leem warmte- en vochtregulerende eigenschappen bezit (damp-open). Droge lucht is niet fijn en kan gezondheidsklachten geven, denk hierbij aan bijvoorbeeld geïrriteerde luchtwegen. Het damp-open karakter van leem zorgt dat de vochtigheidsgraad in huis juist constant lager wordt gehouden, het geeft vocht af waneer de lucht droog is en neemt het op als het vochtig is. De klimaatwerking in uw huis, kantoor, atelier of hobbyruimte wordt hierdoor verbeterd.

Soorten ecologische leemverf

Leemverf is er in diverse kleuren, deze worden verkregen door gekleurd zand en klei te mengen, hierdoor worden er aardelijk en natuurlijke tinten gecreëerd. Er kunnen lichte kleurafwijkingen ontstaan tussen verschillende charges van dezelfde kleur, het is immers een product van de natuur! Al onze leemverven zijn van hoogwaardige kwaliteit, met meer dan 15 jaar kennis adviseren wij u dan ook graag over de beste producten.

Tierrafino
De Tierrafino leemverf is te bestellen in 8 basiskleuren, de klei bepaalt de kleur dus geen pigmenten. Alle kleuren van Tierrafino zijn te mengen, hierdoor kan je gemakkelijk de door jou gewenste kleur verkrijgen. De 8 standaardkleuren zijn Dover wit, Delphi wit, Romeins oker, Djene rood, Nassau organje, Ayers Rock, Iquitos groen en Gomera grijs. De grondstoffen van Tierrafino leemverven komen uit Europese klei- en zandgroeve.

Tierrafino

Tierrafino onderscheid twee soorten leemverf; de I-Paint en de T-Paint. Die laatste is een structuurverf waar zandkorrels aan toegevoegd zijn. De I-Paint heeft juist een fijne zachte structuur wat een strak resultaat zal opleveren. Zowel de T-Paint als de I-Paint zijn geschikt voor wand en plafond.

Ecotec
De Ecotec leemverf bestaat uit een zeer hoog gehalte leem; min 25%. Het is een oplosmiddelvrije muur- en plafondverf. Het dekkingsvermogen is uitmuntend, vaak is 1 laag al genoeg. Het is geschikt voor alle minerale ondergronden en alle organische ondergronden (zoals behang, meubels, houten keukens etc.). Het kleurenpallet van Ecotec is met maar liefst 126 kleuren uitgebreid te noemen, het heeft een prachtig matte afwerking en vergeelt niet. De Ecotec leemverf is enkel zonder structuur te verkrijgen. Alle kleuren van Ecotec zijn in testers te verkrijgen, zo kunt u de kleuren in uw eigen omgeving ervaren en de juist keuze maken!

Ecotec

Aanbrengen van leemverf

Leemverf kan worden aangebracht met een roller of kwast, in het geval van Ecotec kan het ook worden gespoten. De verwerking is gemakkelijk maar doorloop het stappenplan zorgvuldig om het beste resultaat te krijgen:

  • Zorg dat de ondergrond stof- en vetvrij is, en vuilresten verwijderd zijn. Denk ook aan de nicotine vlekken, deze moeten worden voorbehandeld. In het geval van de Ecotec raden wij de Iso-mur aan. Als u kiest voor Tierrafino dan is de Contact hecht-primer een goede keuze.
  • Beide verven dekken goed maar houdt in gedachten dat twee dunnere lagen vaak het meest optimale resultaat geven.
  • Voor het robuuste levendige effect is het wenselijk de leemverf in verschillende richtingen aan te brengen.
  • Wacht tot het in zijn geheel goed opgedroogd is. Maak dan inschatting of nog een laag leemverf nodig is.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan zijn wij via e-mail te bereiken op info@eco-bouwmaterialen.nl en telefonisch op 0575 432 336. Uiteraard bent u ook welkom in onze showroom te Toldijk!

Deel dit verhaal:
De waardering van www.eco-bouwmaterialen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.