IMG_0552-bewerkt-bewerkt

Op welke ondergronden, zoals hout, behang etc. kan ik stucen?

De meeste ondergronden kun je (laten) stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.). En daarnaast is het ook goed te weten waar het stucwerk komt, in de badkamer of douche, achter een houtkachel, in de keuken, in het toilet etc. Dit alles bepaald welk stucwerk het beste geschikt is voor uw situatie en welke voorbereiding er nodig is.

Behandel de ondergrond goed voor!
Stuc is altijd een mengsel van bijvoorbeeld cement, kalk, leem en water. Het water in het stucwerk is de reden dat stuc vaak een langere droogtijd kent, aangezien het water moet verdampen/opdrogen en het stucwerk kan uitharden.

Omdat stuc zoveel water bevat is het van belang dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stuc kan dan loskomen van de muur, omdat de muur nat is geworden. Om dit te voorkomen en een goede hechting te waarborgen wordt een muur alvorens te stucen voorbehandeld. De wijze van voorbehandeling is afhankelijk van het soort stucwerk. In het geval van basis leemstuc of kalkstuc wordt de muur of het plafond ingesmeerd met een speciale contactprimer die is afgestemd op het stuc wat gebruikt gaat worden. Ecobouwen maakt gebruik van de kwalitatieve contactprimers van Tierrafino en HAGA. Voor tadelakt of Beton Ciré geldt weer een andere voorbereiding.

Stucen over bestaand stucwerk
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.

Stucen in combinatie met behang
Natuurlijk stucwerk kan niet over (glasvezel)behang worden heen gestuct. Alle behang- en lijmresten dienen grondig verwijderd te worden alvorens begonnen kan worden met het aanbrengen van het stucwerk.

Stucen over verf
Het is mogelijk om over verf te stucen, maar is sterk per situatie afhankelijk. In het geval van leemverf is dit geen optie, aangezien de leemverf los laat en zowel de verf als het stucwerk geen hechting meer heeft met de muur. Het is sterk aan te raden om advies in te winnen bij een deskundige partij om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.

Kan je stucen op hout?
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm. Op houtvezelplaten kan wel direct worden gestuct met leemstuc of kalkstuc, mits voorbehandeld met een contactprimer. Is het noodzakelijk dat de platen een dragende functie hebben, dan kan je de Sono plaat combineren met een constructieve plaat zoals de OGB plaat (natuurlijke vervanger voor de OSB3 plaat).
Wilt u graag advies over de mogelijkheden van natuurlijk stucwerk bij u thuis? Eventueel in combinatie met natuurlijke isolatie? Neem contact met ons op via 0575 432 336 of info@eco-bouwmaterialen.nl of kom langs in onze showroom.
Deel dit verhaal:
De waardering van www.eco-bouwmaterialen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.