Effect Kalkverf

Mat effect met kleurnuances; De Auro Kalkverf

Ben je opzoek naar een natuurlijke uitstraling voor op bijvoorbeeld een binnenwand, dan is de ecologische kalkverf van Auro de perfecte optie! Een milieuvriendelijk product dat bijzondere kleurschakeringen creëert en voor een authentieke sfeer zorgt in huis.

Kalkverf bestaat al honderden jaren, en is zoals de naam al aangeeft, op basis van kalk. Het heeft unieke eigenschappen; het is damp doorlatend, onbrandbaar, gaat schimmelvorming tegen en neutraliseert geuren. Het sluit de muren dus niet af maar laat het juist ademen, zo voorkom je vochtproblemen. Het kalk fungeert als bindmiddel en bevat veel dekkend pigment voor een optimale dekkracht. Tevens is kalkverf 100% circulair en duurzaam, een uitstekende ecologische keuze! Een kleine kanttekening is wel dat het open karakter van kalkverf zeer gemakkelijk onzuiverheden en water opneemt, dit kan vlekken veroorzaken. Deze kunnen gemakkelijk verholpen worden door met een vochtige doek de muur af te nemen.

Het is niet voor niets dat kalkverf de laatste jaren aan populariteit wint, het creëert een rustieke en landelijke sfeer. Kalkverf is een matte verf met kleurnuances dat zorgt voor een levendige uitstraling. Kalk is van nature wit, hierdoor is het niet mogelijk om kalkverf in alle kleuren te krijgen. Enkel kleuren die te maken zijn met natuurlijk pigment in combinatie met kalk zijn mogelijk. Toch is er een behoorlijk aanbod en zijn er zeer uiteenlopende tinten te krijgen. Auro heeft 7 basis mengkleuren; Geel, Rood, Terracotta, Lichtblauw, Groen, Bruin en Antraciet. Wil je meer kleurvariatie? De kleuren van Auro zijn onderling te mengen waardoor het kleurpallet zeer breed is en jij jouw unieke kleur kan samenstellen.

Technieken
Kalkverf kan je vrij makkelijk bewerken, het aanbrengen is eenvoudig maar het unieke streperige of wolkige effect zal wat oefening vergen. Kalkverf wordt aangebracht met een blokborstel, deze heeft lange stevige haren waardoor het aanbrengen gemakkelijker gaat. Door meerdere lagen aan te brengen creëer je het levendige effect en ontstaan de kleur schakeringen. Onregelmatige stroken en het verdunnen van enkele lagen kalkverf zorgt voor een fantastisch resultaat en authenticiteit. Uiteraard kan je verschillende technieken toepassen zoals:

De mist- of wolk techniek; door draaiende bewegingen te maken met een kalkkwast (blokborstel), doek of spons ontstaan zachte kleurschakeringen die duidelijk op te merken zijn.

Strepentechniek; creëer je door met een kwast grotendeels verticale strepen te maken. Om het een meer natuurlijke effect te geven zorg je dat het grof wordt aangebracht, dus geen strakke lijnen. Het geeft wel minder uitgesproken nuances maar er ontstaat een prachtig subtiel effect.

-Ook kan het zijn dat je juist gaat voor duidelijke kleur schakeringen, dit kan je het beste doen door met een spatel de kalkverf aan te brengen. Het geeft een wat stoerder en robuuster effect.

Bij het aanbrengen van de kalkverf moet de ondergrond niet waterafstotend zijn en moet het absorberen. Ook dient het droog, stof- en vetvrij zijn. Auro Kalkverf is geschikt voor zowel binnenruimtes als buitenruimtes; minerale ondergronden, leem, gipsplaten en minerale verven. Auro Kalkverf kan niet worden toegepast op hout, kunststof of kunststofachtige. Om een optimaal resultaat te krijgen is het aan te raden het gewenste oppervlak voor te behandelen met een Auro 506 voorstrijk.  Dit zorgt voor een betere hechting en een minder zuigende ondergrond.

Geschikt voor welke ruimtes in huis?

Een veel gestelde vraag is of het mogelijk is om kalkverf te gebruiken in de badkamer. Het antwoord hierop is : ja, dat kan! Zoals eerder aangegeven is kalk van nature schimmelwerend en ook mos en bacteriën maken geen kans. Het is toepasbaar voor gebruik bij wastafel, wanden en plafond in de badkamer. Kalkverf is voor de daadwerkelijke douche, de natte ruimte, niet geschikt.

Bij kalkverf kan je ook aan de keuken denken. In plaats van de aanrechtwand af te werken met tegels kan je de Auro Kalkverf direct op de muur toepassen. Auro Kalkverf geeft een compleet andere beleving aan een ruimte, maak dan ook een duidelijk keuze in wat voor verftechniek je gaat toepassen, dit zal voor een groot gedeelte de sfeer bepalen.

Deel dit verhaal:
De waardering van www.eco-bouwmaterialen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.