muur-half-schilderen-kinderkamer2

Kan ik schilderen tijdens mijn zwangerschap?

Je staat te poppelen om te beginnen met de kinderkamer of misschien wil je de woonkamer wel voorzien van een nieuw tintje. Uiteraard kan je je partner aan het werk zetten maar zelf aan de slag gaan is toch wel erg leuk, maar is het wel veilig om te schilderen tijdens je zwangerschap?. In deze blog beantwoorden wij deze vraag en andere vragen om wat meer duidelijkheid te scheppen over wat mogelijk is en wat niet.

Veilig of niet?

Tijdens het verven komen er giftige stoffen vrij, verf bevat namelijk VOS (vluchtige organische stoffen). Deze stoffen adem je in tijdens het schilderen en komen terecht in je bloedbaan.  Op deze wijze bereiken zij ook het lichaam van je kind.

Hoe giftig of schadelijk een verf is staat vaak duidelijk aangegeven op de verpakking. Let goed op gevarentekens, uitroeptekens en doodshoofden, deze zijn absoluut niet geschikt om mee te schilderen tijdens je zwangerschap (vaak al benoemd als terpetine/alkydverf).

Is er verf die ik wel kan gebruiken tijdens mijn zwangerschap?

Ja! Gelukkig zijn er toch genoeg mogelijkheden om zelf te gaan schilderen, verf op basis van natuurlijk bindmiddel. Kijk bijvoorbeeld op het etiket hoe je de kwasten moet schoonmaken. Moet dit met water? dan heb je verf op basis van water of natuurlijk bindmiddel.

Welke soorten kan ik gebruiken?

Leemverf is geurloos, heeft geen schadelijke emissie en bevat geen oplosmiddelen. Het is dus een super schone verf die veilig te gebruiken is als je zwanger bent. Let alleen wel op deze verf bevat weinig bindmiddel waardoor het niet tegen water en vocht kan. Als je het dus wilt afnemen met een vochtige doek dan zal het direct van je muur af komen.

Dispersieverf is ook een product dat kan worden gebruikt. Dispersieverf is een algemene naam voor watergedragen verven, dit kan dus ook een latex zijn van de reguliere bouwhandel. De latex van een bouwhandel bevat chemische en synthetische stoffen en zijn dus niet geschikt. Er zijn ook natuurlijke dispersieverven van bijvoorbeeld Copperant of Auro, deze zijn op basis van een plantaardig bindmiddel en bevatten geen vluchtige stoffen en zijn dus geschikt!

Lijnolieverf van Uula is uitstekend geschikt om mee te schilderen en bevat nauwelijks geur. In lijnolieverf zitten geen weekmakers of oplosmiddelen. Lijnolie verf is met name geschikt voor het schilderen van houtwerk binnens huis.

Tips voor het schilderen tijdens een zwangerschap

  • Koop een veilige verf op basis van natuurlijk bindmiddel. Kijk goed of het VOS vrij is en op welke basis de verf gemaakt is.
  • Door te ventileren beperk je de geuren die vrijkomen. Tijdens je zwangerschap kan je al behoorlijk gevoelig zijn voor sterke geuren houdt hier dus rekening mee.
  • Een zwangerschap kan zorgen voor zeer specifieke onverdraagzaamheden. Dat het een schone verf betreft wilt niet zeggen dat het in iemands persoonlijke beleving ook zo is. Tijdens je zwangerschap zal je hier vast en zeker mee te maken krijgen.

Zit je nog met vragen? Bel of mail ons gerust. Wij adviseren je graag!

deverfwebshop.be | Blog - deverfwebshop

Deel dit verhaal:
De waardering van www.eco-bouwmaterialen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.