Kalei

Kalei

Bij Eco-bouwmaterialen kunt u ook terecht voor kalei. Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokborstel op een muur wordt aangebracht. De kalei van KEIM is mortel op kalkcementbasis zonder (chemische) toevoegingen. Hierdoor blijft de kalei volledig dampopen, en hindert zo het “ademen” van je muren niet. De meest voor de hand liggende ondergrond is een bakstenen binnen- of buitenmuur, maar je kan Kalei ook aanbrengen op een effen ondergrond om die meer leven te geven. Een leuke toepassing is het aanbrengen van Kalei op een binnenmuur die rechtstreeks aansluit op een buitenmuur in Kalei.  Zo laat je binnen en buiten perfect op elkaar aansluiten. Wil je graag horizontale strepen of liever een kriskras effect, alles is mogelijk door de Kalei aan te brengen met een specifieke Kaleiborstel. Bekijk snel het aanbod in de webshop van Eco-bouwmaterialen.

Geschikte ondergrond voor kalei

Niet elke ondergrond is geschikt om te kaleien. Ondergronden zoals baksteen, zuiver beton, sommige pleisters etc. zijn mineraal en zijn geschikt om te kaleien. Gevels die onvoldoende zuigend zijn, zullen de Kalei minder goed aanzuigen, wat de hechting nadelig beïnvloedt. Een ondergrond is zuigend wanneer deze bij bevochtiging het water absorbeert en een tijd lang blijft absorberen. Als er reeds een bestaande verflaag op de muur zit, houdt dit altijd risico’s in. De hechting van de nieuwe laag kalei is maar zo goed als de hechting van de onderliggende oude verflagen. Bestaande verflagen dienen in goede staat te zijn, loszittende verf moet verwijderd worden. Beschadigde verf waarin scheurtjes etc. zichtbaar zijn, zal sneller vocht doorlaten na het kaleien, waarbij het risico bestaat dat de onderliggende verf versneld zal loskomen. Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke gevelverven, na volledige uitharding (minimum 4 weken drogen). Onderstaand de voordelen van kalei op een rij:

  • Milieuvriendelijk;
  • Hoog renoverend en decoratief karakter;
  • Matte, minerale kalk-look;
  • Goede duurzaamheid.

Kalei in kleur

Kalei is makkelijk op kleur te brengen door toevoeging van pigment. Neem de zak Kalei poeder en doe min. 10 liter water in een kuip. Voeg pigment (400-500 gr) toe aan het water en meng mechanisch. Voeg het Kalei poeder toe aan het water en laat 5 min. staan (poeder neemt water op, geen stof bij mengen) en nadien homogeen mengen. Voeg eventueel nog water toe tot gewenste consistentie, afhankelijk van ondergrond en techniek. De kleur van de Kalei wordt bepaald door de inzuiging van de ondergrond. Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren. Dit zorgt voor de typische kleurnuances in de kalei. Het is aan te raden om steeds een staal op te zetten en houdt rekening dat kleurnuances eigen zijn aan een minerale Kalei.

Kalei kopen?

Wilt u graag zelf aan de slag met kalei en wilt u graag kalei kopen? Bekijk alle kaleiproducten van Eco-bouwmaterialen en bestel direct uw benodigdheden in de webshop! U vindt alles wat u nodig heeft voor het werken met kalei, ook pigment, blokborstel, menger etc. Wilt u graag advies of een totaal offerte, dan kunt u contact opnemen met één van de experts van Eco-bouwmaterialen (0575 432 336) of info@eco-bouwmaterialen.nl). Toch graag de producten een keer in het echt zien? Kom dan naar onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland). Eco-bouwmaterialen, expert in kalei!

3
0